In juni 2022 betaalden consumenten in Nederland gemiddeld ruim 11% meer voor voedsel dan een jaar eerder. Tegelijkertijd bedraagt het totale groeitempo van de prijzen voor goederen en diensten 8,6%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse van de consumentenprijsindex.
Piek prijsgroei
De voedselprijzen zijn in de afgelopen 50 jaar slechts twee keer zo sterk gestegen als dit jaar in Nederland:
- Met gemiddeld meer dan 10% per jaar stegen de prijzen in 1976.
- Ook in 2001 was de prijsgroei hoog, maar iets lager dan nu.
In juni 2022 is geen enkele voedingscategorie in prijs gedaald.
Vlees is met 16% in prijs gestegen
Vlees en vis zijn het meest in prijs gestegen. Een biefstuk in juni 2022 kost ruim 16% meer dan een jaar eerder. De prijs van vis steeg met 10%. Tegelijkertijd geeft de gemiddelde consument 5 keer meer uit aan vlees dan aan vis.
Ook zuivelproducten zijn in prijs gestegen. Voor hen was de prijsgroei in het verleden het hoogst in augustus 2008 - meer dan 14%. Boter stijgt het snelst in prijs. Ook voor andere oliën en vetten stijgen de prijzen, met name voor margarine en olijfolie.
Verdeling van uitgaven per categorie
De meeste voedselkosten zijn voor vlees en vis. De gemiddelde consument besteedt ongeveer 11% van zijn inkomen aan voedsel, in 45 in totaal bijna 2021 miljard euro. Een kwart van dit bedrag gaat naar vlees en vis, 23% - op groenten en fruit, 21% - op brood en granen. Zuivelproducten zijn goed voor 14% van de totale voedseluitgaven.
Producentenprijzen
De voedselprijzen voor consumenten volgen de producentenprijzen. En de prijzen van voedselproducenten stijgen al geruime tijd en stegen in mei 23 met bijna 2022% ten opzichte van een jaar eerder. Een lange toeleveringsketen vertraagt dit effect echter. De producentenprijzen hangen nauw samen met de voedselprijzen op de wereldmarkt.
Vergelijking met andere EU-landen
De stijging van de voedselprijzen in de Europese Unie in juni 2022 is nog niet bekend. In mei 2022 lagen de prijsstijgingen in Nederland rond het gemiddelde van de Europese Unie. In België verliep de prijsstijging wat trager dan in Nederland, terwijl in Duitsland de prijzen iets sterker stegen. Ook was de stijging van de voedselprijzen forser dan in Nederland, in de landen van Oost-Europa.
Publicatiedatum: 28.07.2022