Startpagina Gemeen Rijbewijs...

Rijbewijzen van Oekraïners worden tot 4 maart 2023 in de EU erkend

Er zijn nogal wat chauffeurs onder Oekraïense vluchtelingen in de EU, met name degenen die met hun eigen auto zijn aangekomen. Tegelijkertijd is een periode van zes ...

Er zijn nogal wat chauffeurs onder Oekraïense vluchtelingen in de EU, met name degenen die met hun eigen auto zijn aangekomen. Tegelijkertijd eindigt de periode van zes maanden waarin het mogelijk was om Oekraïense rechten in Europa te gebruiken. Om problemen te voorkomen heeft de Europese Commissie een oplossing gevonden: het rijbewijs van Oekraïners wordt in de Europese Unie erkend zolang de tijdelijke bescherming van kracht is. Op 18 juli hebben het Europees Parlement en de Raad van de EU de overeenkomstige reglement.

Werking van de verordening

Na de vaststelling is Verordening (EU) 2022/1280 op 22 juli 2022 gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de vijfde dag na bekendmaking in werking getreden. De verordening is bindend voor alle EU-lidstaten.

Belangrijk! De verordening loopt af op de dag volgende op het einde van de periode waarin tijdelijke bescherming wordt toegepast met betrekking tot ontheemden uit Oekraïne.

Kernpunten:

  • de mogelijkheid om een ​​Oekraïens rijbewijs te gebruiken is gekoppeld aan de duur van het verblijf van Oekraïners in de EU-landen onder tijdelijke bescherming - het is niet nodig om een ​​Oekraïens rijbewijs in te wisselen voor een Europees rijbewijs;
  • oude rijbewijzen (in het cyrillisch) worden erkend zonder een notariële vertaling;
  • Oekraïners kunnen verlopen certificaten blijven gebruiken die voor het eerst zijn uitgegeven met een geldigheidsduur van 2 jaar;
  • in geval van verlies of diefstal van een Oekraïens rijbewijs in de EU, kunt u een tijdelijk rijbewijs krijgen zonder examens en medische keuringen;
  • vrachtwagen- en buschauffeurs kunnen hun certificaten van vakbekwaamheid in de EU bevestigen via een vereenvoudigde procedure - na een korte opleiding en een examen.
Het is erg belangrijk! De bepalingen van Verordening (EU) 2022/1280 zijn alleen van toepassing op personen die in de EU onder tijdelijke bescherming staan.

Interactie tussen de bevoegde autoriteiten van Oekraïne en de EU

Om fraude en vervalsing van documenten te voorkomen, voorziet de verordening in de overdracht van informatie door de Oekraïense bevoegde autoriteiten. De geldigheid van het Oekraïense rijbewijs wordt gecontroleerd via het Diya-portaal en via de online documentverificatieservice op de website van het hoofdservicecentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die een Engelse versie heeft.

Achtergrond van de vaststelling van de verordeningen

Er zijn strenge eisen voor chauffeurs uit derde landen bij het rijden binnen de EU. Vanwege de uitzonderlijke situatie voor Oekraïense vluchtelingen is echter besloten de administratieve vereisten te verminderen.

De EU-autoriteiten streven een tweeledig doel na: enerzijds de wens om de sociale en economische integratie van Oekraïense vluchtelingen in de ontvangende staat te bevorderen, anderzijds de wens om de bevoegde autoriteiten van de EU te ontlasten lidstaten. Anders zouden ze mogelijk miljoenen Oekraïense rijbewijzen moeten omwisselen. De goedkeuring van de verordening vergemakkelijkt de toegang van beroepschauffeurs uit Oekraïne tot de arbeidsmarkt in de Europese Unie en draagt ​​bij tot de versterking van de logistieke banden tussen de EU en Oekraïne.

Publicatiedatum: 12.08.2022
Tags:

Nieuwsbrief abonnement

logo nalog

Wat vind je van deze site? ​

Het doel van uw beroep?

Voer geen persoonlijke informatie in, zoals naam, burgerservicenummer of telefoonnummer. Wij reageren niet op vragen, opmerkingen en klachten die via dit formulier binnenkomen.

annulering